Azucena Cuijpers

WIE BEN IK

Eindeloos nieuwsgierig naar alles wat gezondheid inhoudt, in al zijn facetten.

Hoe kan ik als arts en mens verbinding maken met de persoon tegenover mij? Waar zit iemands kracht en hoe spreek ik deze aan? Hoe kan ik iemand inspireren en motiveren om zijn of haar gezondheid en leefstijl in eigen hand te nemen?  Met aandacht en een open hart ben ik aanwezig en luister ik naar de persoon tegenover mij.

Ik blijf bevragen en onderzoeken, en neem graag kennis van de nieuwste inzichten en praktische toepassing hiervan. Tegelijkertijd volg ik mijn intuïtie en vertrouw ik hierop.

Ons lichaam bezit een bijzonder vermogen om zichzelf te herstellen en daarom geloof ik in een geneeskunde die dit vermogen aanspreekt en volop gebruik maakt van leefstijlinterventies. Waarbij op het juiste moment, wanneer nodig en zinvol, medicijnen en andere behandelmethoden worden ingezet.

Mijn oosterse en zuid-amerikaanse roots hebben mij geleerd dat er verschillende manieren bestaan om gezondheid te bekijken, met elk hun eigen kracht. Dit fascineert mij en daagt mij als huisarts uit om bij iedere persoon op zoek te gaan naar wat werkt en aansluit bij deze unieke persoon.

Ik werk momenteel als waarnemend huisarts in Amsterdam en Haarlem. Met enthousiasme en een creatieve en open mindset ga ik te werk. Mijn droom voor de toekomst is om een Leefstijlcentrum op te richten. Een warme en huiselijke plek die rust en gezondheid uitstraalt.


OPLEIDINGEN

Na mijn propedeuse psychologie en studie geneeskunde aan de Universiteit Maastricht, ben ik naar Amsterdam verhuisd. Als basisarts werkte ik op de spoedeisende hulp en binnen de GGZ, om daarna de Huisartsenopleiding te volgen aan de VUmc. Ik verdiepte mij in voeding door middel van een cursus nutritionele geneeskunde. Verder is yoga een grote passie van me en volgde ik een vinyasa en yin yoga opleiding.


GEVOLGDE SCHOLING

Cursus mindfulness, nascholing Italië (otro-elements) in het kader van Leefstijlgeneeskunde en Integrative medicine, Arts en voedingscongressen.


PRIVE

Ik woon in Amsterdam en ben gek op yoga, reizen, dansen en koken. Samen met Annemarie Semeijn ben ik gestart met de Leefstijlhuisarts. Ik ben lid van de Vereniging Arts en Voeding en mede-innovator bij de Amsterdam School for Integrative Medicine and Health.