We kunnen er niet omheen, we zijn sociale wezens en goede relaties zijn heilzaam

Als leider van een onderzoek naar volwassen ontwikkeling dat al 75 jaar loopt, heeft Waldinger een nooit geziene toegang tot gegevens over echt geluk en tevredenheid. In deze talk deelt hij drie belangrijke lessen uit dat onderzoek en enkele praktische levenswijsheden, zo oud als de straat, over hoe je een lang leven leidt dat je voldoening geeft.

We leerden drie grote lessen over relaties. De eerste is dat sociale banden echt goed voor ons zijn, en dat eenzaamheid dodelijk is.Het blijkt dat mensen met meer sociale banden met familie, vrienden, een gemeenschap, gelukkiger zijn, fysiek gezonder, en dat ze langer leven dan mensen met minder banden. De ervaring van eenzaamheid blijkt giftig te zijn. Mensen die meer geïsoleerd zijn van anderen dan ze zelf willen, vinden zichzelf minder gelukkig, hun gezondheid verzwakt sneller tijdens de middelbare leeftijd, hun hersenen gaan sneller achteruit, ze leven minder lang dan mensen die niet eenzaam zijn.

Het geheim van lang leven? Sociale interactie en hechte relaties aangaan staan op de nummer 1 en 2 van deze langdurige studie. Bekijk deze TED-talk en leer hoe belangrijk relaties zijn m.b.t. je leven/leefstijl.

Emotie regulatie

Om goede relaties aan te kunnen gaan moeten we ook een goede relatie met onszelf kunnen onderhouden. Dat betekent dat je je eigen emoties, gevoelens en gedachtes kan begrijpen en vertalen. Onze gevoelens hebben namelijk invloed op onze relaties.

Wil je een goede relatie met jezelf opbouwen? Start met coach-counseling.