WIE BEN IK

Van jongs af aan ben ik altijd heel nieuwsgierig en leergierig geweest. Dit heeft onder meer geleid tot een fascinatie voor de werking van het lichaam en de wisselwerking tussen lichaam en geest. De keuze voor de studie geneeskunde was snel gemaakt.

Helaas miste ik tijdens mijn studie onderwijs over de samenhang van het lichaam als geheel en over de onlosmakelijke verbinding tussen lichaam en geest. Naarmate de studie vorderde lag de nadruk erg op farmacologie en symptoombestrijding. Ook was er maar in zeer beperkte mate aandacht voor zelfontwikkeling en zelfzorg. In mijn ogen een cruciaal gemis gezien het hoge percentage van burnoutgevallen onder geneeskundestudenten en artsen.

In mijn privéleven kwam ik in aanraking met Oosterse geneeswijzen, yoga, meditatie en mindfulness. Dat heeft mijn visie op de geneeskunde sterk beïnvloed. Toen ik eenmaal Integrative Medicine (IM) ontdekte viel alles op zijn plaats. Passend bij de vier pijlers van de IM is het uitoefenen van de geneeskunt in mijn ogen is namelijk meer dan alleen het behandelen van ziekten. Het is het bevorderen van de gezondheid, de vitaliteit en het zelfgenezend vermogen van de patiënt. De nadruk daarbij ligt mijns inziens in een preventieve aanpak, een integrale brede visie en een coachende rol als (huis)arts. Ook het werken in een ‘healing environment’ acht ik van belang.

Met geestdrift heb ik sindsdien deelgenomen aan vele cursussen, congressen en workshops. Mijn interesse in de leefstijlgeneeskunde wakkerde aan en ik heb mij verder verdiept in mind-body-technieken, biortime, voeding en beweging. Gedurende mijn huisartsopleiding heb ik tevens twee andere opleidingen gevolgd. Aan de postacademische IM-opleiding van de Academy of Integrative Medicine (AIM) heb ik een groot netwerk van integraal werkende artsen en therapeuten overgehouden, als ook een IM-intervisiegroep. De opleiding klinische Psycho-Neuro-Immunologie (kPNI) heeft me nieuwe wetenschappelijke inzichten gegeven in de eenheid van lichaam en geest en een arsenaal aan leefstijlgerichte interventies. Voor het eerst in mijn leven als (huis)arts heb ik nu het gevoel dat ik patiënten daadwerkelijk kan genezen in plaats van alleen behandelen.

Idealiter ontwikkelt de geneeskunde zich in mijn ogen naar één integrale gezondheidszorg die zich richt op welbevinden (wellness) in plaats van ziekte (illness), op gezondheidsbevordering in de meest brede zin van het woord en niet louter op symptoombestrijding.

Momenteel werk ik als integraal leefstijlgeneeskundig huisarts in de holistische huisartsenpraktijk het Medisch Kwartier Naarden-Vesting waar aandacht is voor de klacht achter het symptoom, voor leefstijlgericht werken en waar wij onder meer samenwerken met complementaire en alternatieve (CAM) therapeuten.

Ook start ik in 2019 een eigen praktijk in de leefstijlgeneeskunde en mind-body-coaching.


OVERIGE WERKZAAMHEDEN

Tijdens mijn huisartsopleiding heb ik wetenschappelijk onderzoek gedaan naar intuitie in de huisartsgeneeskunde. Dit heeft geresulteerd in een uitgebreide paper, een aanbod om op het onderwerp te promoveren en een presentatie op het NHG congres over het pluis- / niet-sluisgevoel.

Aan de Universiteit van Utrecht heb ik in het kader van keuzeonderwijs twee jaar het Mind-Body programma gedoceerd aan geneeskundestudente.

Om Integrative Medicine in Nederland op de kaart te zetten en om de samenwerking tussen huisartsen en complementair behandelaren te verbeteren heb ik deelgenomen aan het onderzoeksproject ‘Communicatie voor Complementaire Zorg (COCOZ).

Voor het NIKIM heb ik enkele blogs geschreven en ik ben momenteel bezig met een artikel voor het tjdschrift van integrale geneeskunde (TIG).


OPLEIDINGEN

Na mijn propedeuse in de psychologie ben ik gestart met de opleiding geneeskunde aan de UvA. Na eerst een klein jaar in de psychiatrie -bij een multidisciplinair forensisch ACT-team (assertive community treatment)- te hebben gewerkt, startte ik met de huisartsenopleidng aan de VU.

Tijdens mijn huisartsopleiding heb ik tevens de 2-jarige postacademische opleiding Integrative Medicine aan de AIM met goed gevolg volbracht.

Ook heb ik begin dit jaar de 2-jarige kPNI-opleiding (onder meer leefstijlgeneeskunde en orthomoleculaire geneeskunde) van Natura Foundation voltooid.

Daarnaast ben ik gecertificeerd allround fitnessinstructeur (steps, bodyshape, aerobic en fitness).

Momenteel ben ik bezig met de opleiding tot mindfulness- en compassiecoach.


GEVOLGDE SCHOLING

Een greep uit de cursussen en nascholingen die ik heb gevolgd, onder meer een thaisemassagecursus, een shiatsucursus, een mindfulnesstraining (2x), een compassietraining (1x), een workshop mindful communication en een cursus inside dialogue. 

Ik volg nascholingen op het gebied van leefstijlgeneeskunde bij de AIM, bij Arts en Voeding, bij TNO, bij Natura Foundation en in Londen (Prescribing Lifestyle Medicine). Ik heb een masterclass genecoaching gevolgd.


PRIVE

Ik ben van nature een actief en ondernemend persoon die niet (heel) vaak stil zit. Ik heb een passie voor gezond eten. Ik doe aan krachttraining en daarnaast mediteer en praktiseer ik al 12 jaar verschillende vormen van yoga.  Om op te laden en als cadeau aan mezelf volg ik jaarlijks een stilteretraite. 

Verder ben ik gek op reizen, hiken, dansen, geniet ik van (arthouse)films en series, kleine creatieve muziekfestivals en ben ik hobbyfotograaf.

Ik woon samen met mijn vriend in Amsterdam-Oost en begin april 2019 verwachten wij ons eerste kindje.