BLOG

Vergeten stilte

 

Welkom in Nederland, een Westers land vol mogelijkheden. We zijn een vermogend land vol kansen. De meeste van ons kunnen ons luxe veroorloven; een weekendje weg, een vakantie, een mooie auto/iphone/laptop/huis, een diner in een restaurant….

Het is maandag 7.00, de wekker gaat. De week is weer begonnen; terwijl je de foto’s van afgelopen weekend post op je facebook pagina, check je ook meteen je mail. Je hebt geen tijd meer voor het ontbijt waardoor je koffie en een croissant haalt op het pompstation om in je auto de file in te rijden. Na een (te) lange rit in de auto kom je aan op je werk; je kijkt nu al weer uit naar het volgende weekend, en je hoort van je collega’s hetzelfde. De hele ochtend ben je bezig met het wegwerken van je mails, de rest van de dag besteed je aan vergaderingen en daarna probeer je nog wat van je eigen taken af te maken. Je probeert de dag door te komen maar een klein stemmetje zegt: ‘Is dit alles?’ ‘Ik heb toch alles, waarom voel ik me dan zo eenzaam en somber?’.  Deze gedachtes probeer je snel van je af te zetten; het zou de winter wel zijn. Om je gedachte wat af te leiden kijk je nogmaals op facebook om te kijken of er al likes zijn gekomen op de leuke foto’s van afgelopen weekend. Met een glimlach zie je dat veel mensen het leuk vonden en je reageert met een bericht. Voor je het weet is het vijf uur, stap je weer in je auto in de file op weg naar huis. Daar wacht de boodschappen, eten koken, de kinderen naar bed brengen en je man (die ook moe is van zijn werk). De tv gaat aan en om 22.00 stap je je bed weer in….

Terwijl we alles hebben, lijken we een heel belangrijk element steeds vaker te vergeten: rust. Werk en rust zijn complementaire grootheden maar rust wordt al gauw gezien als iets oninteressants. We zien stress en overwerk als een bewijs van ambitie en succes. Met de zin hoe het met je gaat: ‘goed, erg druk’, laat je zien hoe succesvol je bent; je hebt een drukke baan, een druk sociaal leven en geen tijd om te relaxen -> in de ogen van onze samenleving ben je daarmee een geslaagd mens.

Helaas voelen we ons vaak niet zo en betalen we er met zijn allen een grote prijs voor. Want overbelasting leidt tot fouten en maakt ons geen betere of gelukkigere mede-mensen. Door continue ‘aan’ te staan lijkt het op de korte termijn wel zo dat je veel voor elkaar krijgt maar op de lange termijn wordt je minder productief (wat resulteert in vaker doelloos facebook checken, whats app berichten versturen en mails doorlopen of doelloos tv kijken).  Na een paar maanden beland je in een fase waarbij je zowel je fysieke als je geestelijke gezondheid geweld aandoet. Denk aan klachten van gewrichten/spieren, gevoel van moeheid, onrust, langdurig aanhoudende infecties/verkoudheden, duizeligheid, hartkloppingen, reflux. Je lichaam geeft steeds meer signalen af dat het rust nodig heeft. Stress geeft ruimte aan angst, angst biedt ruimte aan depressie.

Rust helpt goed om beter te luisteren naar jezelf; waar sta ik? wat wil ik? Ook zorgt het voor creativiteit. Niet voor niets worden de beste dingen bedacht tijdens een wandeling, een weekje weg of ergens waar je de gedachtes de vrije loop kan laten gaan. Het is goed om stil te staan bij welke koers je wilt varen, of je nog steeds het leven leidt wat bij je past.

Laten we dus meer ‘lummelen’ ‘rommelen’ of zoals ze in Suriname zeggen: ‘wandelen’.  Neem de rust en vrije tijd om jezelf in staat te stellen het werk te doen wat je wilt doen. Uiteindelijk worden we er allemaal productiever en energieker van!

 

 

Geef een antwoord