Voeding

Het voedingsadvies van Hanno Pijl 2017

Het advies gegeven tijdens zijn lezing op het Ancestral Health Symposium 2017

  • Vermijd industrieel geproduceerde voedingsmiddelen.
  • Groente en fruit zijn de basis van dagelijkse voeding.
  • Gebruik volvette melkproducten, vooral yoghurt, kwark en kaas.
  • Wees zuinig met zetmeel (brood, pasta, rijst, aardappelen.
  • Gebruik altijd volkoren graanproducten (met mate).
  • Eet elke dag een handje ongezouten noten.
  • Eet ten minste 2 keer per week vette vis.
  • Eet matig vlees (gevogelte is beter dan rood).
  • Gebruik olijfolie als dressing en om te braden.
  • Drink water/koffie/thee in plaats van fris- of fruitdrank.

Bron: https://www.jeleefstijlalsmedicijn.nl/

Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.

– Hippocrates-

Te weinig aandacht voor voeding in opleiding arts

In de studie geneeskunde moet meer aandacht komen voor het thema voeding en leefstijl. Geneeskundestudenten krijgen tijdens hun zesjarige studie gemiddeld nog geen 30 uur onderwijs over voeding. Veel te weinig, stellen huisartsen en co-assistenten, want voedingsadvies vormt een steeds belangrijker onderdeel van hun werk.

Onderzoek

In opdracht van het ministerie van VWS schreef onderzoeker Dianne van Dam het rapport ‘Voeding en leefstijlfactoren in de opleiding geneeskunde’. Artsen gaven aan te weinig over voeding en leefstijl te weten en behoefte te hebben aan meer kennis hierover. Daarnaast is er behoefte aan kennis van betrouwbare websites om informatie te vinden en patiënten naar te verwijzen. Deze websites bestaan (bijvoorbeeld de website van de gezondheidsraad), maar zijn nog bij veel artsen onbekend.

Vragen in de spreekkamer

Artsen ervaren dat patiënten veel vragen hebben over gezonde voeding en leefstijl. Deze behoefte aan goede informatie zal alleen maar toenemen. Denk aan preventie van overgewicht en de toename van het aantal diabetes patiënten.

Vereniging Arts en Voeding

In de opleiding wordt veel aandacht besteed aan medicatie maar nog veel te weinig aan preventie en kennis over gezonde voeding. Tamara de Weijer, huisarts en voorzitter van Vereniging Arts en Voeding: “We hebben prachtige protocollen om medicatie op te bouwen, maar een richtlijn om medicatie af te bouwen bestaat simpelweg niet. Zo wordt de indruk gewekt dat dit niet mogelijk is, terwijl ik elke dag in mijn spreekkamer zie dat het tegendeel waar is.”

Bron : Medisch Contact en Actiz